Étrend összeállítása… Arányok beállítása… Kalkuláció… Új étel hozzáadása… Étrend mentése… Étrend betöltése… Üzenés az adminnak… Fórum

Aktuális étrend: Megjelenít

Nincs tiltott élelmiszer – csak betartandó mennyiségek

Manapság a legtöbb élelmiszerre táblázatosan felírják, hogy az adott élelmiszer mennyit is tartalmaz bizonyos tápanyagokból. Néha százalékosan fel is írják egy élelmiszerre, hogy hány százaléka az ajánlott napi beviteli értéknek. A boltban kapható termékekből olyan étrend összeállítása, amelyben mindenből pont elegendő tápanyag van, nem egyszerű. Ezért készítettem egy programot, amely ezt az összerakást megkönnyíti.

Az ezen az oldalon található kalkulátor kiszámolja, hogy miből mennyit kell enni

Más kalkulátorokkal ellentétben ez nem a felhasználóra bízza a mennyiség belövését, hanem a megadott kritériumok és listára felvett ételek alapján szimplex módszer segítségével kiszámolja, hogy miből mennyit kellene enni, hogy minden mennyiség az irányadó napi beviteli értéknek megfeleljen.

Állítson össze egy étrendet, majd állítsa be a tápértékhatárokat, és a kalkulátor kiszámolja majd, hogy a kiválasztott termékekből mennyit kell enni – már ha egyáltalán lehetséges mindent a határokon belül tartani.

Nyílt rendszer

A Wikipédiához hasonlóan ha valamilyen ételt nem talál a listán, nyugodtan hozzáadhatja azt.

Funkciók

Tápértékadatokról röviden

Kalória
Az ember által felhasznált energiamennyiséget kalóriákban mérik. Ha az ember több kalóriát visz be, mint amennyit a szervezete elhasznál, akkor hízni, ha kevesebbet, akkor fogyni fog. Egy felnőtt ember számára az ajánlott napi kalória 2000 kcal. Ha fogyókúrás tippek miatt jutott erre az oldalra, és ön túlsúlyos (BMI szerint), akkor itt van egy tuti tipp: vigyen be kevesebb energiát, mint amennyit a szervezete elhasznál, és akkor le fogyni. Ha elérte a kívánt testsúlyt (normális BMI index), akkor állítsa be a kalóriabevitelt úgy, hogy megtartsa a kívánt testsúlyt. Nem kell semmi speciális diéta ehhez.
Miheztartás végett: én a 175centimmel, és 70 kilómmal, aktív életmódommal kb. 1500 kcal-ból tartom a súlyomat. Az ételeken lévő kalóriaértékekben akár 25%-os hiba is lehet, állagtól és felhasználás módjától függően. Emiatt előfordulhat, hogy egy alacsonyabb kalóriaértékű főleg szénhidrátból álló étrendtől hízik az ember, miközben egy magasabb kalóriaértékű zsírből és fehérjéből (húsok) álló étrendtől fogy. UPDATE: 1500 kalórián fogyok, úgyhogy többet eszek.
Szénhidrát
A szervezet alapvető energiaforrása, szénhidrátokból lehet a legegyszerűbben energiához jutni, a napi ajánlásban nincs korlátozás erre nézve.
Cukor
Szénhidrát mennyiségen belül fel szokták tüntetni a cukor mennyiségét. Legegyszerűbb szénhidrát. Lényegében emésztés nélkül felszívódik. Emiatt az édes ételek után gyorsan újra megéhezünk. Túlzásba vitt fogyasztása pedig kettes típusú cukorbajt okozhat. Az ajánlott maximális értéke 90g egy nap.
Zsír
A szervezetnek szüksége van zsírokra is, de ha túl zsírt viszünk be, akkor az csak a zsírpárnákat növeli. Ajánlott maximuma 70g/nap.
Telített zsír
A zsír mennyiségénél fel szokták tüntetni, hogy ebből mennyi a telített zsír. Túl sok telített zsír fogyasztását teszik felelőssé (a koleszterin mellett) a szív és érrendszeri betegségekért. Ajánlott maximuma 20g naponta.
A növényi eredetű ételekben általában telítetlen zsír van, és nincs bennük koleszterin sem. Az állati eredetű ételekben viszont a zsír jelentős része telített, és koleszterin is van bennük. Az étrendösszeállításnál az egyik legnagyobb limitáló faktor tud lenni, hogy ha állati eredetű ételekből tervezzük összerakni az étrendünket.
Fehérje
Test építéséhez, és regenerálódáshoz kellenek fehérjék. Nincs maximális vagy minimális érték meghatározva, de a 100%-os INBÉ érték 50g-nál van. Ha vegyesen étkezünk, akkor elegendőt eszünk belőle.
Élelmi rost
Az élelmi rostok emészthetetlen növényi részek, viszont lazítják a székletet, és méreganyagokat szívnak fel, így megelőzhető vele a szélgörcs és a székrekedés, és egyéb étkezési problémák. Ajánlott napi minimum mennyisége 25g. Persze túlzásba sem illik vinni, ezért a felső határt 40g-nál jelöltem ki alapértelmezésben.
Nátrium
A nátriumból annyit kell pótolnunk, amennyit elveszítünk, ez a sóháztartás szempontjából fontos. A legfőbb nátrium forrásunk a só. Már kb. 3 gramm só már fedezi a napi mennyiséget, 6 grammnál pedig már el is értük a maximális még elfogadható értéket. Sajnos a legtöbb ember 9-10g sót vagy még többet megeszik egy nap, ezért nem csoda, hogy népnyavalya a magas vérnyomás. a túlzásba vitt sófogyasztás tönkreteheti a vesét, és ez magas vérnyomáshoz vezet. Az nátrium ajánlott maximum értéke 2,4g egy nap. A nyári kánikulában vagy izzasztó edzéskor, amikor sokat izzad az ember, minden egyes kiizzadott liter víz után kb. 1g nátrium is távozhat, így ebben a helyzetben nyugodtan lehet kicsit több sósat is enni a megengedettnél.
A sót az élelmiszeriparban ízfokozónak, és tartósítószernek használják, emiatt a legtöbb boltban kapható készételben túl sok a só. Így még akkor is nehéz a nátrium elfogadható szinten tartása, ha egyáltalán nem eszünk kifejezetten sós ételeket.
Az élelmiszer címkéken nem tűntetik fel, de a nátrium mellett a sóháztartás szempontjából fontos, hogy káliumot is vigyünk be (nagyjából annyit, mint nátriumot). Az egyik legnagyobb kálumtartalmú étel a búzakorpa, szóval a teljes értékű gabonát tartalmazó ételek fogyasztásával a káliumbevitelünk is meg lenne oldva.
Víz
Nem tápanyag, de fontos megemlíteni, hogy napi 2l vizet igyunk akár direkt, akár indirekt módon (folyékony ételek). Nyári időszakban pedig akár 3-4 litert is. Ez nagyon nehéznek tűnik, de ha étkezéskor minden falat után egy-két korty vizet iszunk, akkor gyorsan ki fog ürülni az a pohár.
Mióta ügyelek a megfelelő vízfogyasztásra, nem szokott fájni a fejem ;-) .

A kalkulátor korlátai

Csak az alapvető tápanyagokat veszi figyelembe. Így mindenképp külön kell figyelni arra is, hogy megfelelő legyen a vitaminbevitel, ásványianyag-bevitel, és az eszenciális aminosavakhoz is hozzáférjünk. Ha szükséges, étrend kiegészítők használatával.

Kérdése van?

Írjon az adminnak, vagy a fórumba.

Források